BURO NICO architectuur . management    Beekweg 173, 3045 PA Rotterdam      010 2181450    www.buronico.nl

BURO NICO architectuur . management

Eenvoud en de kunst van het weglaten

Nico van den Berg is thuis in het ontwerpen van woningen voor particulieren. Na ruime ervaring te hebben opgedaan als architect-directeur bij verschillende gerenommeerde architectenbureaus begon hij in 2009 BURO NICO. De naamgeving is tekenend voor zijn werk: geen geforceerde en trendy architectuur; de kracht van een geslaagd ontwerp zit volgens Van den Berg in ‘eenvoud en de kunst van het weglaten’.

Het is zijn ambitie om de kern en essentie van de opgave te doorgronden. De verschijningsvorm is soms eigenzinnig, soms terughoudend en minimaal, soms expressief en uitbundig. Hij gelooft heilig in de ‘klik’ die er moet zijn tussen opdrachtgever en architect.

Bij het ontwikkelen van zijn eigen woning/praktijk heeft hij al zijn wensen ‘gevangen’ in het ontwerp. Van den Berg: ‘Wij wilden een loftachtige woning, met veel woonruimte maar zonder koele sfeer. Het moest ruimtelijk, huiselijk en leefbaar worden en dat is gelukt.’ Gestreefd is naar beslotenheid in openheid. Veel traditionele afscheidingen zijn weggelaten. Niet de wanden bepalen het onderscheid tussen de ruimten maar de vormgeving en de wijze waarop leefruimten aan elkaar zijn geschakeld.

Het loftachtige karakter komt verder tot uitdrukking in de hoge plafonds en de toepassing van eerlijke materialen als gelamineerd hout en OSB-platen. In het woongedeelte is de houtskeletbouw zichtbaar. In alle ruimten zijn dezelfde natuurlijke materialen, de rustige gladde wanden, gladde witte deuren, strakke verdiepte kozijnen en grijze gietvloeren opgenomen. Door de toegepaste materialen en technieken en de ‘eenvoudige’ vormgeving is de woning modern, tijdloos en duurzaam te noemen.

Woon-werkwoning – Rotterdam, Park 16Hoven
Vloeroppervlak: 270 m2. Inhoud woning: 815 m3.
Constructiemethode: houtskeletbouw.
Gevelmateriaal: metsel- en stucwerk.

Beekweg 173, 3045 PA Rotterdam I 010 2181450 I www.buronico.nl

 

Fotografie: BURO NICO