Maartje Kaper Architecte    Ploegakker 4, 6846 KN Arnhem      026 3704080    www.maartjekaperarchitecte.nl

Maartje Kaper Architecte

Op de grens van het toepasbare industriële vocabulaire

Maartje Kaper en haar team realiseren sinds 2003 krachtige, ruimtelijke architectuur voor grotere en kleinere bouwopgaven. Kapers werk wordt gekenmerkt door de technische uitwerking, detaillering en innovatie. De ambitie is om een harmonieus resultaat te bereiken waarin de functionele en esthetische eisen en de wensen van opdrachtgevers zijn geïntegreerd.

Maartje: ‘Vanwege mijn voorliefde voor staal, glas, hout en beton worden deze materialen al in een vroeg stadium in samenwerking met een constructeur in het ontwerp geïntegreerd zodat ze als constructieve elementen een prominente rol spelen in het uiteindelijke beeld. Op dezelfde wijze worden in samenwerking met een bouwfysisch bureau energienulwoningen gerealiseerd.

In de wijk Parijsch (Culemborg) is binnen de voorgeschreven jarendertigstijl een woning ontwikkeld waar naar de grenzen van het toepasbare industriële vocabulaire is gezocht. Met overstekende goten van stalen profielen, een lichtstrook van de voor- tot achtergevel in het schuine dak en plafonds van geperforeerd geprofileerde staalplaat die zijn toegepast als plafondafwerking. Op de begane grond zijn een kantoor, ruime achteringang met fietsenberging en een installatieruimte, bijkeuken, een ruime keuken en een woonkamer gesitueerd. Op de verdieping zijn vier slaapkamers, een tv-ruimte onder een open kap en twee kleine badkamers opgenomen. Door een bijzondere doorsnede hebben de slaapkamers direct onder de kap toch een recht plafond. Door de lichtstraat in de kap hebben deze kamers een weids uitzicht zonder dat er dakkapellen toegepast zijn. Hebt u ook een bijzondere woonwens? Bel voor een (vrijblijvend) oriënterend gesprek.’

Een grondige metamorfose
Architect Maartje Kaper heeft een bestaande woning in Rozendaal zo grondig gerenoveerd dat het oorspronkelijk ontwerp er nauwelijks nog in terug te zien is. En dat was precies het uitgangspunt van haar opdrachtgevers. Het pand is indertijd voornamelijk voor de fantastische ligging van de kavel aangeschaft. Om de bestaande woning aan de wensen van de nieuwe bewoners aan te passen werd in eerste instantie een andere plaatselijke architect ingeschakeld om een ontwerp voor een renovatie te maken. Het resultaat: ‘Een braaf, kleurloos geheel dat totaal niet aan onze verwachtingen voldeed’, aldus de bewoners. Dat het ook anders kan bewees Maartje Kaper, die de woning een totale metamorfose liet ondergaan. Er is grondig verbouwd, de oorspronkelijke gevel van metselwerk en hout is voorzien van isolatie en gevelbeplating met een cortenstaal look, doorgezet in het tuinontwerp (Hortus Magnificus, Els de Wijer). Alle houten kozijnen zijn vervangen door hoogwaardige aluminium kozijnen, op veel plaatsen zijn de afmetingen en vormen van de raamopeningen aangepast. Het resultaat: een eigentijdse villa met een krachtige, eigenzinnige architectuur

Woonhuis – Parijsch, Culemborg
Prijsindicatie ontwerpkosten: ± € 20.000,- (incl. constructieve en bouwfysische rapporten en adviezen) en bouwkosten ± € 290.000,- (incl. btw). Vloeroppervlak: 180 m2. Constructiemethode: staal en massiefblok met grote isolatiewaarde.

Ploegakker 4, 6846 KN Arnhem I 026 3704080 I www.maartjekaperarchitecte.nl

Fotografie: Maartje Kaper
Fotografie verbouwing – Rozendaal: Martijn Heil