Stappenplan voor wie in eigen beheer een huis wil laten (ver)bouwen
Steeds meer gemeenten hebben bouwgrond en herbestemmingsprojecten beschikbaar waar je met een architect en bouwer van eigen keuze een duurzaam, energiezuinig huis kunt laten bouwen of een herbestemmingsproject kunt verbouwen. Een prettige ontwikkeling: zelfbouw is meestal voordeliger dan het kopen van een bestaande woning of kopen via een ontwikkelaar en leuker (en eenvoudiger) dan vaak wordt gedacht.
Stap één: bouwgrond gezocht (bouwkavel gezocht).
Of je nu alleen (PO) of met een bouwgroep (CPO) als aan de slag wilt; de eerste stap is het vinden geschikte bouwkavel of een herbestemmingsproject. Voor vrije kavels op een bouwlocatie geldt vaak dat de architectuur aan een aantal beeldbepalende eisen moet voldoen. Zo zijn er bouwlocaties waar uitsluitend klassieke woningen of moderne villa’s gebouwd mogen worden of waar je alleen vrijstaande villa’s of juist rijtjes huizen kunt realiseren. Er zijn ook welstandsvrije locaties waar nauwelijks (of geen) architectuurregels gelden. Je zult dus eerst je woonwensen moeten inventariseren en toetsen aan de randvoorwaarden die zijn opgesteld voor de bouwlocatie die je op het oog hebt. Zie bouwlocaties.
Stap twee: architect gezocht, aannemer gezocht of bouwer gezocht.
Heb je de ultieme bouwlocatie of het ideale herbestemmingsproject gevonden? Dan begint de zoektocht naar een architect, interieurarchitect of vormgever die een woningontwerp kan maken dat past bij je smaak en budget en naar een bouwer of aannemer die de woning (ver)bouwt. Wil je bijvoorbeeld een riet gedekte villa of een kubuswoning of een jaren 30-woning. Of een huis in de stijl van Frank Lloyd Wright: dan zal je een architect en aannemer moeten vinden die werkt in de stijl die je op het oog hebt. Er zijn genoeg bouwpartners die kostenefficiënte ontwerp- en bouwmethoden of woonconcepten hebben ontwikkeld waarmee je voor een vriendelijk tarief onder architectuur een eigen huis kunt laten ontwerpen en bouwen. Zie architecten.
Stap drie: duurzaam bouwen
Vanaf 2020 mogen er alleen nog maar energieneutrale woningen gebouwd worden. Wie in eigen beheer een huis laat bouwen moet zelf het voortouw nemen om zijn woning duurzaam en energiezuinig te maken en rekening houden met wetgeving die is gericht op het produceren van minder CO2 en een minimum aan energieverbruik. Dat is niet alleen maatschappelijk verantwoord; een huis dat geen energie verspilt – of zelfs energie oplevert – zorgt ook voor een flinke reductie op de energiekosten. Denk daarbij aan het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Het is dus van belang dat je bouwpartners kiest die bekend zijn met de laatste ontwikkelingen op dat gebied. Veel meer dan bij een ‘gewoon’ huis moeten ruimtelijk ontwerp en techniek van een duurzaam, energiezuinig huis goed op elkaar afgestemd zijn. Een groot aantal architecten, vormgevers en bouwers die op deze site en in de boeken van De Nationale Architectuurguide werk presenteren zijn koploper op het gebied van het realiseren van duurzame, energiezuinige en ecologische woningen. Op de homepage vind je ook informatie over subsidies en regelingen die de overheid hiervoor aan zelfbouwers verstrekt.
Is het zover en is je droomhuis klaar, dan kan een interieurarchitect zorgen voor meerwaarde. Je vindt er op deze site een groot aantal. Wellness, een zwembad, sauna, een keuken en de keukeninrichting, houten vloeren of een houtkachel of een pelletketel of pelletkachel maken je woning helemaal af. Buitenruimten gaan ook steeds meer onderdeel vormen van het totale beeld. Een tuinarchitect of hovenier kan daarbij een grote rol spelen. Onder bouwpartners vind je er op deze site een groot aantal.