Editie 7 – laatste boekuitgave (2021) – de Architectuurguide gaat verder als online platform per 2024

Waarom het inspiratieboek voor zelfbouwers van De Nationale Architectuurguide?

Zelfbouw is met een opmars bezig. In steeds meer gemeenten kunnen particulieren met een architect en bouwer van eigen keuze een woning realiseren (PO en CPO).

Speciaal hiervoor is er in samenwerking met een groot aantal gemeenten – met de belangrijkste bouwlocaties van Nederland – een boek en website samengesteld over bouwen in particulier opdrachtgeverschap.

Bereik boek en website
De deelnemende gemeenten nemen een oplage boeken af om kosteloos te verstrekken aan particulieren met bouwplannen. Daarnaast zijn de boeken landelijk verkrijgbaar bij boekverkopers, op woonbeurzen, in architectuurcentra (o.a. Het Nederlands Architectuurinstituut en ARCAM) en op de website van de Architectuurguide die jaarlijks wordt geraadpleegd door ruim 40.000 gerichte bezoekers.

Deelnemende gemeenten en architecten
In de gemeenten* die aan het nieuwe boek (editie 7) en de website deelnemen zijn ruim 800 kavels beschikbaar waar vrijstaande woningen, stadsvilla’s en Tiny Houses gerealiseerd kunnen worden. Per regio presenteren architecten hun werk. (*Zie onder informatie deelnemende gemeenten editie 7).

*lijst deelnemende gemeenten/bouwlocaties in editie 7.

Provincie Flevoland

• Gemeente Almere: Almere heeft de grootste zelfbouwlocaties van Nederland. Er zijn honderden kavels beschikbaar in alle maten en smaken. Een greep uit de mogelijkheden: Bouwlocatie Villapark Vogelhorst: Ruime kavels van 500 tot 1.000 m2 voor vrijstaande woningen staan garant voor grote tuinen. Bouwlocatie Overgooi: exclusief wonen in een klassiek-moderne villawijk. Op het landgoed zijn een groot aantal riante kavels van 1.500 tot 5.000 m2 beschikbaar voor villa’s die onder architectuur gebouwd moeten worden. Bouwlocatie Homeruskwartier: woonwijk met diverse woningen in uiteenlopende soorten en maten, houten huizen, duurzame huizen en bungalows. Klik hier voor meer informatie.
• Gemeente Dronten: Bouwlocaties: De Gilden / Het Palet. Er worden kavels voor vrijstaande en tweekappers uitgegeven. Klik hier voor meer informatie.
• Gemeente Smallingerland. Bouwlocatie Blitsaerd.( De Steigers, De Haven, Houtland, Waterland en De Eilanden). In Drachten zijn verschillende bouwlocaties waar begin 2020 met samen rond de 120 vrije kavels beschikbaar zijn van de Wind Groep in o.a. in de wijk Blitsaerd die bestaat uit de deelgebieden Blitsaerderleane, De Steigers, De Haven, Houtland, Waterland en De Eilanden. Ieder deelgebied wordt gekenmerkt door zijn eigen unieke identiteit. Klik hier voor meer informatie.
• Gemeente Noordoostpolder. Bouwlocatie Emmelhage fase 2A. In opvolging van de huidig gerealiseerde woonwijk Emmelhage Fase 1 heeft de gemeente Emmelhage Fase 2A in de verkoop gebracht. De grond is bouwrijp, er kan direct begonnen worden met bouwen. Emmelhage vormt de thuisbasis voor vele doelgroepen.Er gelden een aantal randvoorwaarden zodat de wijk één geheel wordt. Klik hier voor meer informatie.

Provincie Friesland

• Drachten – verschillende bouwlocaties. Wind Groep. Klik hier voor meer informatie.

Provincie Groningen

• Gemeente Delfzijl. Verschillende bouwlocaties. Begin 2020 komen er een groot aantal kavels vrij voor o.a. vrijstaande woningen met een dorps of landelijk woonmilieu. Eind 2019 is meer specifieke informatie beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.

Provincie Zuid-Holland

• Nieuwkoop. Verschillende bouwlocaties. Binnen de gemeente Nieuwkoop zijn er vrije kavels beschikbaar waar particulieren met een eigen architect en bouwer naar eigen inzicht een droomhuis kunnen realiseren. De kavels variëren in grootte, prijsklasse en bouwmogelijkheden. Klik hier voor meer informatie.
• Gemeente Nissewaard (Spijkenisse). Verschillende bouwlocaties. Op een aantal zeer mooie plekjes in de wijken Maaswijk en Waterland in Spijkenisse, in Hekelingen en in de Kreken van Nibbeland in Zuidland zijn kavels beschikbaar. Het zijn ruime percelen op prachtige plekken, sommige gelegen aan het water. Het Kleine Wiel in Waterland, aan de landelijk gelegen Drogendijk in Maaswijk, aan de rand van het dorp Hekelingen of nabij een fraaie waterpartij in de Kreken van Nibbeland. Particulieren kunnen er in eigen beheer een eigen huis realiseren. Klik hier voor meer informatie.
• Gemeente Maassluis. Bouwlocatie: Wilgenrijk. Wilgenrijk is een nieuw stukje Nederland tussen Rotterdam en Den Haag, dicht bij Maassluis, Maasland en het natuurgebied Midden-Delfland. Het gebied is landelijk, groen en waterrijk, met een rust die zeldzaam is in de Randstad. In 2020 worden er een groot aantal nieuwe vrij kavels op de markt gebracht. Er wordt gestreefd naar eenheid met ruimte voor variatie en een hoge mate van kwaliteit. Klik hier voor meer informatie.

Provincie Noord-Holland

• Gemeente Hoorn. Bouwlocaties: Bangert en Oosterpolder Bouwlocaties aan de noordoostkant van Hoorn, aan de oude dorpslinten van Blokker en Zwaag. Particulieren kunnen een eigen droomhuis bouwen op een gevarieerd aanbod van gemeentekavels. Naar verwachting heeft de gemeente Hoorn in 2020 in deze wijk in een nieuwe fasenieuwe kavels beschikbaar voor de inspiratievolle zelfbouwer, variërend van 400 m2 tot 920 m2 in grootte met aan de voor- en achterkant water. De prijzen variëren van € 170.000 ,- tot € 325.000,-. Klik hier voor meer informatie.

Provincie Utrecht

• Gemeente Amersfoort. Bouwlocaties: Vathorst. In Vathorst zijn verspreid over de wijk vrije kavels te vinden. De afgelopen jaren zijn veel locaties uitverkocht, maar vanaf de 2e helft 2020 zijn er weer nieuwe kavels in verkoop, in Laakse Tuinen, het nieuwste deel van deelplan De Laak. Daar worden momenteel de eerste vrijstaande woningen gebouwd. Klik hier voor meer informatie en www.vathorst.nl / www.vrijekavelsvathorst.nl / www.laaksetuinen.nl.

Provincie Zeeland

• Tholen Bouwlocaties Klik hier voor meer informatie.
• Vroonstede Sint-Annaland Aan de zuidwestzijde van Sint-Annaland ligt Vroonstede. Hier zijn kavels voor zelfbouw beschikbaar. In Suzannaland (Havengebied) te Sint-Annaland kan er gebouwd worden vlak bij het water én dicht in het centrum. Alle kavelgroottes beschikbaar, voor vrije kavels, twee onder een kap of kavels met uitzicht op dijkniveau. Klik hier voor meer informatie.
• Gemeente Vlissingen. Bouwlocaties Souburg Noord (Oost-Souburg) en Claverveld (Vlissingen).Totaal worden er circa 70 zelfbouwkavels aangeboden aan particulieren die er met een architect en bouwer van eigen keuze een huis kunnen realiseren. Klik hier voor meer informatie.
• Gemeente Middelburg – Bouwlocatie woonpark Mortiere (Het Consortium Mortiere is de hoofdontwikkelaar). Er mogen in de nieuwbouwwijk veel verschillende woningtypen gebouw worden, waaronder vrijstaande villa’s. Toch  zal er sprake zijn van een architectonische eenheid. De woningen moeten een klassieke en behoudende architectuur hebben waarin ook typische Zeeuwse accenten te herkennen zijn. De bouwlocatie ligt vlakbij het historische centrum van Middelburg, tegen de golfbaan en dichtbij de belangrijkste uitvalswegen naar Rotterdam, Breda en Antwerpen. Klik hier voor meer informatie.

Provincie Overijssel

• Gemeente Haaksbergen. Bouwlocatie Hoeve Oost. Via woningcorporatie Domijn komen op nieuwbouwplan Hoeve Oost eind 2019 rond 20 kavels beschikbaar voor particulieren die er met een architect en bouwer van eigen keuze een woning kunnen realiseren. Klik hier voor meer informatie.
• Gemeente Enschede. Bouwlocatie ’t Vaneker Binnen een oppervlak van bijna honderd hectare worden er kavels aangeboden van ruim 650 m2 tot ruim 4000 m2 en groter voor het realiseren van authentieke woningen. Van eigentijdse villa’s tot aan een rietgedekte woonboerderij. Er is al volop gebouwd in ’t Vaneker, duurzaamheid staat voorop. Dat betekent dat woningen zoveel mogelijk met respect voor mens en milieu ontwikkeld moeten worden. Uitgangspunt is toekomstbestendig, circulair bouwen van duurzame, energie- en waterneutrale woningen in een natuurlijke omgeving. Klik hier voor meer informatie.

Provincie Gelderland

• Gemeente Doetinchem. Onder het motto ‘Maak van je droom een huis’ zijn v.a. begin 2020 op diverse plekken in Doetinchem bouwkavels beschikbaar. Dat biedt particulieren met bouwwensen een unieke kans om in eigen beheer met een eigen architect en bouwer een woning te realiseren. Klik hier voor meer informatie.

Provincie Noord-Brabant

• Gemeente Heusden. Vlijmen, bouwlocatie Geerpark. Het gebied wordt in 2020 in verschillende fasen ontwikkeld tot een ruime en groene wijk met ruimte voor eerlijke materialen. Een grote dakkapel, een slaapkamer op de begane grond, verwarmde berging of een kelder onder de woning. De vrije kavels in Geerpark zijn welstandsvrij. Geen standaard ontwerpen of concessies dus. Klik hier voor meer informatie.
• Gemeente Tilburg. Bouwlocatie: Buitengoed Nieuwe Warande. In het nieuwe deelplan zijn in 2020 in 14 riante villakavels beschikbaar voor landelijk wonen met een persoonlijke signatuur. Klik hier voor meer informatie.
• Gemeente Oisterwijk. Bouwlocatie: landgoed in Moergestel. Op deze bijzondere locatie zijn in 2020 meerdere kavels beschikbaar voor het realiseren van exclusieve villa’s in het hoge segment. Klik hier voor meer informatie.
• Ruimte voor Ruimte: ruim aanbod exclusieve bouwkavels Ruimte kan in Brabant een groot aantal bouwkavels aanbieden dankzij de Ruimte voor Ruimte-regeling en vertegenwoordigd plangebieden waar particulieren naar eigen inzicht en wens een vrijstaande woning kunnen laten bouwen met ruimte voor een zwembad of een riante tuin. Op ruime kavels variërend van 550 tot 4000 m2 zijn de mogelijkheden eindeloos, aangezien de bouw nog volledig gerealiseerd moet worden. Een moderne bungalow, statig landhuis of toch liever een authentieke boerderij? Het kan allemaal. Klik hier voor meer informatie.
• Gemeente Heeze-Leende – Bouwlocatie Kloostervelden. De vrije kavels van fase 5 zijn verdeeld in twee verschillende gebieden die ieder een andere uitstraling zullen krijgen. Er is ruimte voor woningen met twee lagen en een kap en voor eenlaagse bungalowwoningen met kap.  Kaveloppervlak: 443 tot 695 m2. Klik hier voor meer informatie.

Landelijke bouwlocaties

• BPD – (BOUWFONDS) BOUWKAVELS
Sancta Maria o.a. – op verschillende locaties in Nederland ontwikkelt BPD woon- en leefomgevingen die ook zélf leven: living environments. Op die nieuwbouwlocaties zijn vrije bouwkavels beschikbaar waar particulieren met een eigen architect en bouwer een droomhuis kunnen realiseren. Klik hier voor meer informatie.