Defesche Van den Putte, architectuur en stedenbouw – dvdp    KNSM-laan 139 (Loods 6), 1019 LB Amsterdam      020 7892392    dvdp.nl/nl

Defesche Van den Putte, architectuur en stedenbouw – dvdp

Defesche Van den Putte, architectuur en stedenbouw – dvdp is in 1998 ontstaan uit het toenmalige OD205, een bureau dat eerder internationale bekendheid had verworven met het realiseren van grote universiteitscomplexen en openbare gebouwen. In de laatste twee decennia is in de portefeuille van het bureau een hernieuwde aandacht voor woningbouw en voor het particuliere woonhuis terug te vinden.

Bij het ontwerpen van vrijstaande woningen – drie uiteenlopende voorbeelden zijn hier in beeld gebracht – gaat het in essentie om het vertalen van zeer specifieke wensen en verlangens van direct betrokken opdrachtgevers in een ruimtelijke structuur. De kwaliteit van die structuur manifesteert zich in aspecten als uitzicht, het gebruik van de omgeving van het huis, de afwisseling van kleine en grote ruimten, onderlinge verbindingen, lichtinval en de afwisseling van privédomeinen met collectieve ruimten in het interieur. In alle woningen staat deze ambitie voorop: een specifiek huis te maken met maximale ruimtelijkheid. In de uitwerking van de voorbeelden treden vervolgens verschillen op die met persoonlijke voorkeuren, de situatie, het programma of het budget te maken hebben. Bindende factor voor het bureau is daarbij steeds: een passende bouwtechniek vinden waarbij niet stijlkeuze maar logica en duurzaamheid voorop staan, en waarbij niet de verleidelijkheid van het eerste beeld de hoofdrol speelt, maar de bredere betekenis van het wonen zelf.

De zoektocht naar de beste oplossing begint zo altijd bij de wensen van de bewoner, en het ontwerp wordt geconcipieerd vanuit het interieur. Uiteindelijk vormen ruimte, beeld, techniek en context bij elk specifiek ontwerp een hechte eenheid, of een huis nu van staal, van beton of van hout is. Dat ons idioom en onze beeldtaal daarbij steeds van deze tijd is, is voor ons een vanzelfsprekendheid.

Defesche Van den Putte, architectuur en stedenbouw – dvdp
KNSM-laan 139 (Loods 6), 1019 LB Amsterdam
020 7892392
[email protected]