Room + Schäfer Architecten BNA    Waanderweg 146, 7812 HZ Emmen      tel:0591 630004 www.rensarchitecten.nl

Room + Schäfer Architecten BNA

Bouwen voor nu en de toekomst

Het bureau Room + Schäfer Architecten BNA is een voortzetting van Room Ontwerp en Bouwadvies uit Emmen en bestaat ruim tien jaar. De portfolio bestaat uit particuliere woonhuizen, utiliteitsbouw en projectontwikkeling.

Er wordt geadviseerd bij energievraagstukken; passief bouwen is speerpunt. Dat leidt tot zongeoriënteerde ontwerpen van zeer energiezuinige gebouwen waarin je prettig kunt verblijven. Voor het team is niet de schaal van een project van belang maar de kwaliteit ervan. Ruud Room: ‘Een goed ontwerp voegt zich naar de locatie en heeft meerwaarde voor zijn omgeving. Het komt daarbij niet alleen aan op het volume, maar ook op de toegepaste detaillering en materialisering. Daarnaast staan de wensen van de gebruikers van het gebouw altijd voorop.’

Het afgebeelde passiefhuis in Erica is gesitueerd aan de Verlengde Hoogeveense Vaart, een kanaal in Drenthe waarin zich ter hoogte van de woning de Ericasluis bevindt. Deze sluis (met twee niveaus) en hoogteverschillen in het terrein waren uitgangspunten bij het ontwerpen van een split-levelwoning. De voorkant oogt bescheiden, passend in het straatbeeld, de achterzijde heeft een statige, moderne uitstraling. Om te benadrukken dat dit geen standaardwoning maar een uiterst energiezuinige passiefwoning is, werd er gekozen voor een lichte steen, afwijkend van de naastgelegen bebouwing.

De gasloze woning heeft een dermate lage energievraag dat verwarmd kan worden met infraroodverwarming. Ventilatie wordt geregeld door een WTW-ventilatiesysteem (warmteterugwinningventilatie). De zeer goed geïsoleerde kozijnen zijn voorzien van triple beglazing.

Woonhuis – Erica, Drenthe
Prijzen op aanvraag. Vloeroppervlak: 310 m2 BVO. Inhoud woning: 900 m3.Constructiemethode: traditioneel massief.
Gevelmateriaal: baksteen, keramische dakpannen.

Waanderweg 146, 7812 HZ Emmen I 0591 630004 I www.rensarchitecten.nl

Fotografie: Ruud Room