Architectenbureau Hammel en partners    Arnhemsebovenweg 31, 3971 MA Driebergen-Rijsenburg      0343 539824    www.hammelenpartners.nl

Architectenbureau Hammel en partners

Voor de architecten van bureau Hammel en Partners gaat architectuur verder dan ‘de waan van de dag’. Architect B.J. van der Velden: ’Architectuur moet de functie van een gebouw én de vormgeving van de stedelijke omgeving onderstrepen. Sinds 1960 hebben wij meer dan 2500 woningen gerealiseerd. Van sociale woningbouw tot riante villa’s. In overleg met de opdrachtgever geven wij een ontwerp zodanig vorm dat het resultaat wordt ervaren als een goed zittende jas. Waar mogelijk bieden we meer dan er gevraagd wordt. Omdat een goede woning meer is dan een schil zullen de woon- en leefgewoonten van de opdracht-gever vertaald en geïntegreerd moeten worden in de vaste inrichting om zo aan kwaliteit winnen. Helderheid in vormgeving en aandacht voor de details staan daarbij voorop. We maken gebruik van moderne én traditionele vormelementen. Aspecten als milieu, kostenbeheersing en functionaliteit spelen een belangrijke rol in het ontwerp-en bouwproces’.

Woonhuis Ten Have in Lievelde heeft na een opmerking van de opdrachtgever – ‘Ik zou wel in een schuur willen wonen’ – als concept de vorm van een veldschuur gekregen. Met een stenen plint, houten opbouw en een a-symmetrische kap en een hoge, open zijde. Door dit concept past het ontwerp goed in het landschap.

De opdrachtgever van woonhuis van der Velden is zeer gecharmeerd van de prairiewoningen van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright (1867-1959). De villa is met gebruik van moderne materialen vormgegeven (de gevelbekleding is van donkerblauwe gecoate damwandprofielen) en is ontworpen in een combinatie van op Wright geïnspireerde architectuur en moderne vormgeving.