Architectenbureau Van Hunnik, Lambrechts & Overduin    Botersloot 58, 3011 HJ Rotterdam      010 4113752    www.vhlo.nl

Architectenbureau Van Hunnik, Lambrechts & Overduin

Particuliere woningbouw neemt een belangrijke plaats in binnen het bureau, al krijgt dat op de site (om privacy redenen) niet de hoogste aandacht. Architect Jan van Hunnik streeft naar een intensieve werkrelatie tussen hem en zijn opdrachtgever.

Van Hunnik: ‘Bij het ontwerpen van een woning moet er sprake zijn van interactie tussen architect en opdrachtgever. Het ontwerp moet deel gaan uitmaken van de belevingswereld van de opdrachtgever. Als bij de realisatie van een woning de opdrachtgever aangeeft dat dit “zijn woning” is geworden is ons werk geslaagd.’ Van Hunnik drukt niet zijn stempel op een project en streeft geen architectuur na die herkenbaar moet zijn als “zijn creatie”. Toch wordt zijn werk door de kwaliteit ervan herkend.

Van Hunnik: ‘Het is de uitdaging om vanuit de ontvangen informatie, de beschikbare locatie en de voorschriften een maximum resultaat te realiseren. Soms wordt er daarbij creatief met de regels omgesprongen om een beter resultaat te realiseren.’ De villa in Giessenburg (ca 630 m³) bestaat bijvoorbeeld uit één hoofdmassa in een rechte vorm met een ronde krul als uitloop. De regelgeving schreef een inhoud van max. 450 m³ met een aanbouw van 50 m² voor. Door de aanbouw geheel in de bouwmassa op te nemen is een groter volume bereikt. De villa te Papendrecht wordt gekenmerkt door een jaren ’30-stijl. Met grote overstekken, specifiek gekleurd metselwerk, gebakken dakpannen en de keuze voor houten kozijnen, geen ventilatiestroken in de kozijnen en een op hoog niveau uitgewerkte detaillering.

Villa in Papendrecht
Villa in Giessenburg