BAUDOIN VAN ALPHEN / Ed Bergers Architecten   Steijnlaan 112, 4818 EW Breda      076 5656755    www.baudoinvanalphen.nl

BAUDOIN VAN ALPHEN / Ed Bergers Architecten

‘Architectuur heeft voor ons een dienstverlenend karakter. We staan allebei dichtbij het klassieke vakmanschap.’

De architectenbureaus Baudoin van Alphen uit Breda en Ed Bergers Architecten uit Tilburg fuseren. Door de expertise van beide bureaus samen te voegen verbreden ze het werkterrein en de capaciteit. Vanuit standplaats Breda werken ze aan hoogwaardige architectuur en interieurarchitectuur.

Architecten Ben Baudoin en Ilona van Alphen houden zich al 32 jaar bezig met architectuur, interieur- en meubelontwerp. Baudoin is ook restauratiearchitect; herbestemming en restauratie zijn onderdeel van de werkzaamheden. Baudoin: ‘De ambitie is om slim te ontwerpen, met de middelen, mogelijkheden en visuele kwaliteiten van deze tijd en dat voor een heel lange periode: ruimtelijk, sober en natuurlijk, vanzelfsprekend met een laag energieverbruik. Onderhoudsarme materiaaltoepassing, lage milieubelasting en een landschappelijk of stedenbouwkundig zorgvuldige inpassing zijn basisuitgangspunten.

De context is mede bepalend voor de architectuurstijl, alles moet op zijn plaats vallen. Het ontwerpen vindt plaats in een kritische dialoog met onze opdrachtgever. Uitgangspunt is om een maatpak te realiseren met een krachtige en duurzame architectuur.’ Beide architecten zijn ook opgeleid als interieurarchitect. Het duo denkt en ontwerpt dan ook van binnenuit. Van Alphen: ‘Pas als de binnenruimte in combinatie met het uitzicht, de oriëntatie en het daglicht is uitgekristalliseerd, wordt de architectuur van de buitenruimte nader ontworpen. Dat resulteert in een zeer hoge woonkwaliteit en dat is altijd onze eerste prioriteit.’

Het ontwerp van de particuliere recreatiewoning in Epse richt zich specifiek op de kwaliteiten van de locatie. De begane grond heeft een woonkeuken, lounge/ gastenruimte en een zitruimte. Op de verdieping is een slaapkamer en badruimte. Dit volume ligt als een periscoop bovenop de begane grond en richt zich net als de ruimtes op de begane grond op het uitzicht. Om binnen het budget te blijven en milieuverantwoord te kunnen bouwen, is gekozen voor houtskelet met houten binnen- en buitengevel.

Recreatiewoning – Epse
Prijsindicatie ontwerp- en bouwkosten: vanaf € 116.500,-
(excl. btw). Vloeroppervlak: 103 m2. Inhoud woning: 291 m3.
Gevelmateriaal: Western Red Cedar. Constructiemethode: houtskeletbouw.

Steijnlaan 112, 4818 EW Breda I 076 5656755 I www.baudoinvanalphen.nl

Ed Bergers Architecten – Veemarktstraat 34, 5038 CV Tilburg