Katrien Koppers Architectuur    Keizerstraat 19, 4201 XM Gorinchem      06 12061259    www.koppersarchitectuur.nl

Katrien Koppers Architectuur

Katrien Koppers (TU Delft) werkte op verschillende gerenommeerde architectenbureaus voordat ze in 2011 haar eigen bureau startte. Haar werk is eigentijds en valt op door de relatie dat het met de omgeving aangaat. Grote ruimtes met een menselijke maat en een strakke detaillering zijn kenmerkend.

Koppers: ‘Een huis moet passen als een handschoen, de bewoner moet zich er thuis voelen. Tijdens het ontwerpproces zoek ik dan ook naar een evenwicht tussen de wensen van de gebruiker, de omgevingsfactoren, de architectuur, het milieu en de kosten. Beschutting, openheid, geborgenheid, verrassing en rust zijn kernbegrippen.’

Woonhuis Portland Maine USA (houtskeletbouw op betonnen kelder met een bruto-vloeroppervlakte van 280 m2) is geïnspireerd op de lokale boerderijenbouw. De buitengevels zijn bekleed met duurzaam Western Red Cedar hout. Het dak is gemaakt van verzinkt stalen platen. Aan de entreezijde oogt de woning gesloten om beschutting te bieden, aan de oceaanzijde opent het zich volledig en maakt het verbinding met het landschap.

De opdrachtgevers van het woonhuis in Rosmalen wilden een moderne variant van een schuur. Het is een eenvoudig maar krachtig volume, geheel met hout bekleed. Op de begane grond is één grote leefruimte die door een grote vide aan de kopgevel met de verdieping is verbonden. Op de verdieping bevinden zich de slaapvertrekken en een studeerplek langs de vide. De woning is bescheiden door zijn eenvoud maar tegelijkertijd zeer aanwezig en gaat een mooie relatie aan met de naastgelegen monumentale boerderij en het omliggende landschap.

Woonhuis – Rosmalen
Prijsindicatie ontwerpkosten: ± € 25.000,-;
indicatie bouwkosten: ± € 250.000,- (incl. btw).
Vloeroppervlak: 204 m2.
Inhoud woning: 780 m3.
Constructiemethode: betonfundering, staalskelet, hout skeletbouw.
Gevelmateriaal: Western Red Cedar.

Keizerstraat 19, 4201 XM Gorinchem I 06 12061259
www.koppersarchitectuur.nl