Kruunenberg Architecten    Joos de Moorstraat 18-2, 1056 TZ Amsterdam      020 3208486    www.2xU.nl

Kruunenberg Architecten

Toegewijd, integer en goedgemutst

Gerard Kruunenberg is als zelfstandig architect in Amsterdam met name gespecialiseerd in woningbouw. Zowel voor nieuwbouwprojecten, renovatie en verbouwing als voor transformatie- en CPO-projecten voor particuliere opdrachtgevers.

Kruunenberg: ‘Ik beschouw het als mijn verantwoordelijkheid om bouwwerken te ontwerpen die bijdragen aan een mooie, veilige en duurzame leefomgeving. Natuurlijk heb ik een mening over wat “mooi” of “lelijk” is, maar dat uit zich niet in het hanteren van een vaste stijl. Bij het werken voor particulieren laat ik me graag inspireren door mijn opdrachtgevers. De ambitie daarbij is dat onze architectuur authentiek, karaktervol en consistent moet zijn.

Zelfbouw is een interessante en spannende mogelijkheid voor mensen die specifieke woonwensen hebben. Voor particulieren die hun oog hebben laten vallen op een mooie kavel of een herbestemmingsproject en uit ideële motieven – of met het doel de exploitatiekosten te reduceren – écht willen investeren in duurzaamheid. Het in eigen beheer (ver)bouwen van een huis is nu eenmaal vaak voordeliger dan het aanschaffen van een huis dat op de woningmarkt wordt aangeboden, want een zelfbouwer neemt een zeker risico voor eigen rekening en zal diverse werkzaamheden zelf gaan uitvoeren.’

Het grachtenpand op het Java-eiland is een ‘duowoning’, ontworpen voor twee onzelfstandige huishoudens. De gevels zijn opgetrokken in onderhoudsvrij baksteen. De verschillend afgewerkte houten kozijnen zorgen voor een subtiele architectonische verbijzondering. De transparant afgewerkte kozijnen op de onderste bouwlagen hebben frequenter onderhoud nodig, maar zijn vanaf maaiveld eenvoudig bereikbaar.

Vanuit het totale budget voor de stichtingskosten wordt een budget voor de bouwkosten gedestilleerd. Voor kleine en unieke bouwprojecten bedragen de ontwerp- en advieskosten bij een volledige opdracht 10 tot 20% van de bouwkosten. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.

Joos de Moorstraat 18-2, 1056 TZ Amsterdam I 020 3208486 I www.2xU.nl

Fotografie en beeld: Kruunenberg Architecten