W.K. Atelier Architectenbureau    Mien Ruysplein 1, 2272 TT Voorburg      070 3876845 / 06 22205010    [email protected]

W.K. Atelier Architectenbureau

Dromen realiseren

Particulier opdrachtgeverschap heeft een belangrijke plaats in de praktijk van architect Walter Kosho. Ontwerpen voor particulieren beschouwt hij als een van de meest uitdagende en creatieve opgaven.

Kosho: ‘Standaardoplossingen zijn er niet, elk huis is een uniek “maatpak” dat naar de wensen van een opdrachtgever wordt ontworpen.’ Kosho laat zich niet beperken door de regels van een architectonische stroming of ‘isme’. Zijn ontwerpen – van klassiek tot modern – worden in belangrijke mate bepaald door de locatie, de opgave en de smaak van de opdrachtgever. Het stempel van de architect vindt hij niet relevant.

Kosho: ‘Ik ontwerp om iemands droom te realiseren en probeer daarvoor altijd in de huid van mijn opdrachtgever te kruipen.’ Zijn ontwerpen verschillen sterk van elkaar maar delen een heldere plattegrond en de manier waarop de relatie wordt gezocht tussen woonhuis en directe omgeving, zoals dat op een vrije kavel een onderdeel van de opgave is. Zijn expertise in architectuur, interieurarchitectuur en tuininrichting zorgt voor een eenheid in vormgeving. De villa’s onderscheiden zich door hun spectaculaire vormen, oog voor detail (bijvoorbeeld siermetselwerk), materiaalgebruik en eenheid tussen in- en exterieur.

Naast ontwerper beschouwt Kosho zichzelf ook als adviseur, die zijn opdrachtgever zo goed mogelijk vertegenwoordigt. Kosho: ‘Ik werk nauw samen met constructeurs en bouwfysisch adviseurs. De keuze van een aannemer wordt in overleg met de opdrachtgever bepaald.’ Alle afgebeelde woningen zijn gerealiseerd in Bergschenhoek.

De woningen hebben een traditionele constructie. Kalkzandstenen binnenspouwwanden en schoon metselwerk als buitenspouwblad. Hardhouten kozijnen. Met breedplaat betonvloeren tussen de verdiepingen. Prefabkap en de bedekking zijn van leisteen. Prijsindicatie: ± € 600,- per m3.

Mien Ruysplein 1, 2272 TT Voorburg I 070 3876845 / 06 22205010 I [email protected]

 

Fotografie: Martijn Heil