Maassluis – Wilgenrijk

Wilgenrijk: echt, ontspannen, Hollands, mooi wonen – Maassluis

Wilgenrijk is een stukje Nederland, tussen de twee grote bruisende steden Rotterdam en Den Haag, dichtbij Maassluis en het groene natuurgebied Midden-Delfland. Het woongebied is landelijk, groen en waterrijk. Met een rust die zeldzaam is in de Randstad.

Ontwerpfilosofie
Wilgenrijk kent een doordachte ontwerpfilosofie, de Maassluise School. Het geeft principes en inspiratie voor de architectuur en het landschap van het woongebied. Dit zijn de kaders voor huizen, gebouwen en de inrichting van kavels, tuinen, lanen en straten. Er is eenheid, ruimte voor variatie en een hoge mate van kwaliteit. De ontwerpfilosofie is ontstaan vanuit een zoektocht van vijfendertig (landschaps-)architecten en stedenbouwers naar de betekenis van ‘echt, ontspannen, Hollands, mooi wonen’.

Het woongebied groeit op een gefaseerde wijze. Dit startte rond de Weverskade en trekt langzaam het gebied in rond de eilanden, richting de lanen en hoven. Iedere buurt kent zijn eigen, kleinschalige, intieme sfeer. Bijna altijd zijn dit besloten gebieden zonder doorgaand verkeer. In samenwerking met architect Machiel Hopman van ConverseArchitects is de eerste buurt ‘Wevershof’ gerealiseerd. Dit was tevens het begin van een mooie en duurzame samenwerking met Wilgenrijk.

ConverseArchitects
Rondom de historische Weverskade ontwierpen zij als eerste in de buurt ‘Wevershof’ een ensemble van drie moderne schuurhuizen, twee- en vier-onder-een-kap-huizen. Een besloten, intiem boerenhof met erfhuizen die geïnspireerd zijn op boerderijen en schuren. Hiermee is ook meteen een van de meest markante plekken van Wilgenrijk ontstaan.

Het team van Hopman combineert strak, robuust design met verfijnde detaillering en maakt daarbij gebruik van natuurlijke materialen. Met een mix van pure materialen zoals hout, staal, zink, riet en natuursteen. Maar ook door in kamerovens gebakken stenen te gebruiken die, dankzij deze traditionele bakvorm, net niet allemaal identiek zijn. Hierdoor gaat een huis ‘leven’ en krijgt het een warme en unieke uitstraling. De aanpak is pragmatisch, ruimdenkend, innovatief, efficiënt en functioneel. Ook op het gebied van duurzaamheid zijn er veel ontwikkelingen en weten zij, dankzij jarenlange ervaring, altijd de juiste technische combinaties te vinden. Of het nu gaat om een hele buurt, een villa of een vrijstaand schuurhuis.

Hopman: “In de ruim dertig jaar dat wij huizen realiseren voor particulieren, ben ik zelden zo’n uniek en authentiek gebied als Wilgenrijk tegen gekomen. Door nauw samen te werken met Wilgenrijk zijn wij in staat om onze klanten optimaal te ontzorgen en dromen te realiseren. Op tijd en binnen budget.”

Nieuwe kavels in lommerrijke sfeer
Wilgenrijk ontwikkelt een nieuw gebied genaamd Goedland. Het landschap heeft een halfopen karakter en is meer bosrijk. Het heeft kleine doorkijken door bebouwing en in het hart van de buurt ligt een kreek waar een speeleiland een belangrijke ontmoetingsplek is. Elke laan heeft een eigen uitstraling en gebruik. In sommige straten is via achterpaden een directe verbinding met garages waardoor auto’s uit het zicht blijven.

Ook voor Goedland heeft ConverseArchitects mooie projecten succesvol uitgevoerd. Zij hebben voor dit gebied een modern, rietgedekt schuurhuis met een buitenzwembad ontworpen en in oktober 2019 is de bouw van een modern landhuis met een eikenhouten bijgebouw gestart.

Kavels kopen?
Kavels in Wilgenrijk zijn beschikbaar vanaf 480 m2, waar vele soorten ontwerpen op denkbaar zijn. Neem contact op met de Woonwinkel van Wilgenrijk voor meer informatie.

Gemeente Maassluis – Wilgenrijk I Weverskade 110, 3147 PA Maassluis I 085 7928202 I [email protected] I www.wilgenrijk.nl

Fotografie: Sophia van den Hoek, Ruby Monterie
en foto: Joep van Aert