IJzendijke – Groote Jonkvrouw

Historisch bouwen in Groote Jonkvrouw – IJzendijke (Zeeland)
Inwoners van Zeeuws-Vlaanderen hoef je niets te vertellen over de charmes van deze landstreek. Voor wie nog nooit is gaan pierewaaien langs de mooiste stranden van de Noordzeekust of geslenterd heeft langs de eeuwenoude verdedigingslinies: in Zeeuws Vlaanderen zijn natuur-en landschapskwaliteiten nadrukkelijk aanwezig. Daarnaast vind je er de beste sterrenrestaurants en de meeste zonuren van Nederland. Volop groen en cultuur en weinig files; niet voor niets heeft Zeeuws-Vlaanderen het predicaat Nationaal Landschap verworven.

IJzendijke een stadje waar je makkelijk voorbij rijdt. Vlakbij de Westerscheldetunnel en met Middelburg, Goes, Breda en Rotterdam als uitvalsbasis en de Belgische steden als Antwerpen, Brugge en Gent op een uurtje rijden uit de buurt is IJzendijke (op zo’n 9 km van het strand!) een prettige plek om te leven. Gezellige cafeetjes, restaurants en een prachtig marktplein: alles ademt hier de sfeer van de Middeleeuwen.

Plangebied Groote Jonkvrouw geeft een knipoog naar het roemruchte verleden van IJzendijke. Het gebied bestaat uit een noordelijke en een zuidelijke uitbreiding. In de noordelijke uitbreiding worden projectmatige woningen gebouwd. De vrije kavels in de zuidelijke uitbreiding zijn beschikbaar om zelf een woning te laten bouwen.

In de zuidelijke uitbreiding zijn de historische wallen terug te vinden in de groenstructuur. De bestaande watergang is gehandhaafd en beplanting als knotwilgen en rietkragen draagt bij aan de ruimtelijke streekeigen opzet.

De zuidelijke uitbreiding ligt los van de vestingwerken en het bebouwingslint Tivoli. De tussenruimten krijgen een groene invulling met een bomenweide, grasvelden, een schapenwijde en een speelbos en inheemse bomen.

De totaal 41 vrije kavels zijn ruim opgezet en variëren in grootte van 560 m² tot 2100 m². Aan de buitenzijde van de zuidelijke uitbreiding worden de kavels aangeplant met een Zeeuwse Haag en een patroon van inheemse bomen. Privacy (met behoud van het uitzicht) is zo gewaarborgd. Voor het bebouwen van de vrije kavels zijn de bestemmingsplanvoorschriften bepalend.

Het beeldkwaliteitplan is bedoeld als handvat de ontwerpers (architecten) die in opdracht van de kopers van de vrije kavels een woning ontwerpen. Vrijstaand bouwen met landelijke en historische allure zijn kernwaarden.

Zie ook projecten en plannen op: www.gemeentesluis.nl
En de website: zie link

De boekuitgave van de Nationale Architectuurguide is gratis verkrijgbaar voor kavelkopers en optienemers bij:
De Dobbelaere Makelaars I Ledelplein 8.01, 4501 BM Oostburg I T 0117 45 45 26 I [email protected] I www.dedobbelaere.nl