Edam-Volendam – De Broeckgouw

Specifieke woonwensen in eigen beheer realiseren.

De gemeente Edam-Volendam bestaat uit 9 kernen met circa 36.000 inwoners, landelijk gelegen aan het Markermeer ten noorden van Amsterdam. Er is een rijke cultuur en groot aanbod aan voorzieningen. Tussen de kernen Edam en Volendam in, ontwikkelt de gemeente Edam-Volendam nieuwbouwwijk ‘de Broeckgouw’. Een wijk van circa 1.100 woningen waar de wijkvoorzieningen als een basisschool, supermarkt, natuurpark en openbaar vervoer al zijn gerealiseerd.

Uniek in Nederland is dat de gemeente deze nieuwbouwwijk geheel zelf ontwikkelt: er komt geen commercieel ontwikkelaar aan te pas. Door een verregaande vraaggerichte manier van ontwikkelen – de doelgroep van woningzoekenden staat centraal – wordt nauw aangesloten bij de aanwezige vraag. Dit leidt al jaren tot een zeer diverse realisatie van koop- en huurwoningen voor starters, doorstromers en senioren. Sinds de start van de ontwikkeling is sprake van een toenemend aandeel zelfbouwkavels in CPO (rijwoningen), zorgwoningen en luxe bouwkavels voor twee-onder-één-kap- en vrijstaande woningen.

De Broeckgouw
De locatie van de Broeckgouw is prachtig gelegen aan de historische dijkzone van het Markermeer. Op korte afstand is de haven van Edam te vinden en het centrum van Volendam bevindt zich op enkele minuten fietsafstand. De opzet van deze nieuwe wijk is gericht op fietsers en voetgangers. De wijk wordt doorkruist door een aantal ‘groene scheggen’; groenstroken die het natuurpark en de dijk langs het Markermeer met elkaar verbinden. Midden in de wijk is een 30 meter brede singel gerealiseerd om extra allure aan de woonomgeving toe te kennen. Auto’s worden zoveel mogelijk buiten het straatbeeld geparkeerd, waardoor de openbare ruimte een vriendelijk verblijfsgebied is voor bewoners, spelende kinderen en wandelaars.

Kavelpaspoort
De Broeckgouw kent een typerende jaren ’30- stijl. De woningen die onder regie van de gemeente worden ontworpen, zijn te typeren als ‘familie van elkaar’. Er wordt samenhang gerealiseerd door de toegepaste materialen, gehanteerde ontwerprichtlijnen en ontworpen erfafscheidingen door de hele wijk. Inmiddels zijn ruim 700 woningen opgeleverd en bewoond, waarmee deze wijk haar voltooiing nadert. De zelfbouwlocaties dragen wezenlijk bij aan de samenhang; er is veel vrijheid en de kaders van een zogenoemd kavelpaspoort dragen bij aan de ruimtelijke kwaliteit van de wijk als geheel.

CPO en individueel particulier opdrachtgeverschap
De gemeente Edam-Volendam kent een lange traditie wat betreft het bouwen in eigen beheer. Niet voor niets heeft Volendam de grootste bouwnijverheid van heel Nederland. Bouwkwaliteit staat hoog in het vaandel en alle woningen die in particulier opdrachtgeverschap worden gerealiseerd zijn van hoge kwaliteit. Door particuliere kavelkopers zijn inmiddels circa 30 luxe – voornamelijk vrijstaande – woningen en vijf collectieve plannen met 40 rijwoningen gerealiseerd. De kopers hebben hun specifieke woonwensen in eigen beheer kunnen realiseren en zijn de trotse eigenaren van hun droomhuis. De gemeente Edam-Volendam blijft gezien alle positieve ervaringen daarom kavels in de Broeckgouw aanbieden voor zowel individueel als collectief particulier opdrachtgeverschap.

Gemeente Edam-Volendam, Projectbureau de Broeckgouw I Zeestraat 35 A, 1131 ZD Volendam
0299 399246 I [email protected] I www.edam-volendam.nl / www.debroeckgouw.nl

Fotografie: gemeente Edam-Volendam.
Impressie: Dick de Boer
Fotografie luchtfoto de Broeckgouw: Jan Tuijp
Tekening: van KuiperCompagnons