Loenen – Aventurijn CPO

Aventurijn eco-campus – CPO project in Loenen
duurzaam wonen, werken, leren…. leven!

De Eco-Campus is gelegen langs de Voorsterweg en deels de Hoofdweg in Loenen-Gelderland. De bossen van het schitterende Veluwe-massief liggen op steenworp afstand en zichtbaar vanaf de locatie. Met een paar minuten lopen sta je in de diepe rust.

Samen bouwen, voordelig wonen
Bij een initiatief als de campus hoort uiteraard een breed scala aan mogelijkheden voor individuele zeggenschap over wat er gebouwd wordt. De beste vorm om dit te bereiken is ieders medeverantwoordelijkheid te gieten in gezamenlijk opdrachtgeverschap. CPO. Er worden partijen aangetrokken die ervaring hebben. SLAK, de stichting landelijk atelierbeheer kunstenaars heeft zich bijvoorbeeld al aangemeld en de Vos architecten heeft ervaringen met grotere groepen. Dit CPO project houdt in dat behalve voor de aspecten van collectiviteit ook subsidies kunnen worden aangetrokken vanwege het innovatieve karakter van de plannen. Hoe sterker de groep, hoe meer kans daarop.

We willen graag een doorsnede van de samenleving op de campus: Jong en oud, echtparen en alleenstaanden, wetenschappers, ambachten, kunsten en diensten. Geen “woongroep”, wel een “rijke” omgeving waar voor een ieder wat te leren valt.

Ecologisch bouwen
Bouwen doen we vooral met zoveel mogelijk “puur natuur” materialen. Maar ecologisch bouwen is meer: een gebouw moet gezond en comfortabel zijn om in te leven, liever energie leveren dan energie gebruiken, en zo lang mogelijk mee gaan. Dat laatste betekent dat z.g. “duurzame” materialen ook gewoon ouderwets duurzaam moeten zijn.

Ruimtelijke ordening
Op de campus gaan wonen, werken, scholen en recreëren samen in een hernieuwd organisch geheel. “Zoals vroeger” maar dan modern. Bedrijvigheid en wonen zijn door elkaars nabijheid en schaal van nature “schoon” voor het milieu. Het verkeer op de campus bestaat uit fietsen en lopen.

Kosten
Bouwen kan op veel manieren. Als je in staat bent geheel zelf of met vrienden te bouwen en als je in staat bent om al je bouwmateriaal uit hergebruik te “oogsten”, dan kun je voor € 26.000,- een compleet huis bouwen.

Als je alles wilt laten bouwen door vaklui en je wilt nieuwe materialen met mooie garanties, dan ligt het anders. Reken in dat geval voor een starterswoning van 95 m2 € 130.000,- aan bouwkosten. Vanaf dat bedrag kun je natuurlijk opklimmen tot elk niveau dat je wilt.

Stichting Aventurijn I Voorsterweg 1, 7371 GA Loenen
055 5051155 I [email protected]
www.devosarchitecten.nl / www.ecocampusaventurijn.wordpress.com