Utrecht – Veemarkt

Veemarkt Utrecht: wonen en werken in een gevarieerde en stadse wijk

Stel je voor… Een wijk waar mensen wonen en werken die net als jij zin hebben om de leukste en meest toekomstbestendige wijk te gaan maken. Een wijk vol variatie waar je zelf je woning mag (laten) bouwen. Waar je samen met je buren overlegt over de inrichting van de buitenruimte en voor je huis naar de meest duurzame en energiezuinige oplossingen zoekt. Zo’n wijk is Veemarkt.

In Veemarkt komen in totaal zo’n 550 huur- en koopwoningen. Slechts een klein deel van wordt kant-en-klaar aangeboden, er is vooral ruimte voor zelfbouw. Circa driekwart van de woningen wordt (mede) bedacht en gebouwd door de toekomstige bewoners zelf. Daarbij wordt veel vrijheid gegeven en er zijn mogelijkheden te over om je eigen droomhuis te realiseren. Zo mag je op bouwveld E bijvoorbeeld een voorhuisje bouwen in de tuin; ideaal voor een workshopruimte, atelier of kleine praktijk aan huis. En ook op andere fronten is er veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. De kavelgrootte is flexibel, de prijzen zijn vanaf € 122.500 (incl. btw).

Ontwerpen en bouwen als collectief
Je kunt als particulier je eigen huis bouwen, maar kunt dit ook als groep doen (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Marktmeesters is een CPO-groep die al in Veemarkt actief is. Zij realiseren een appartementencomplex voor 55-plussers. Blok Y, ook een CPO-groep die actief is in Veemarkt, wil vooral wonen en werken combineren. En tenslotte timmert KasCo-llectief aan de weg met eigenzinnige, vrij indeelbare en duurzame woningen onder een kas.

Het grote voordeel van CPO is dat je door de collectieve aanpak kosten bespaart. En wat dacht je van de extra voorzieningen die je je wellicht als groep kunt permitteren? Een muziekstudio, werkruimte, extra parkeerplaatsen of een logeerkamer voor algemeen gebruik. Als je het goed in je plannen verwerkt is er veel mogelijk.

Breng zelf je woning op smaak
Wil je wel invloed op je woning, maar heb je geen zin om alles zelf te regelen? Dan is kopen in opdrachtgeverschap misschien een goede optie. Era Contour ontwikkelt op deze manier 40 unieke eengezinswoningen met een eigen terras rondom een groene, collectieve binnentuin. Als toekomstige bewoner bepaal je zelf hoe jouw eigen woning er uit komt te zien. Je kunt kiezen uit een stoer pakhuis met originele hijsbalk en grote luiken, een modern herenhuis met dakterras of je kunt kiezen voor de lichte stadskas met een vide waar de kinderen lekker kunnen schommelen. Jij mag het zeggen!

Gemeente Utrecht, team Veemarkt I Postbus 8406, 3503 RK Utrecht I 030 2860000 I [email protected] I www.woneninveemarkt.nl