Rotterdam – van kavel tot klusgebouw

Rotterdam geeft zelfbouw de ruimte

Rotterdam was de eerste gemeente die in 2004 met het zelfbouwconcept van klushuizen op de markt kwam. Niemand kon toen bedenken wat een succes het zou worden. Sindsdien zijn er 500 klushuizen verkocht. Doordat veel panden zijn samengevoegd, heeft dat 250 droomhuizen opgeleverd. Elk met een eigen verhaal en een unieke inrichting en uiterlijk, maar allemaal begonnen vanuit hetzelfde: een droom.

Het platform ‘Pak Je Ruimte’ inspireert om via zelfbouw dromen realiteit te laten worden. Bij zelfbouw is de toekomstige bewoner zelf opdrachtgever voor het ontwerp en de bouw van zijn of haar woning. Er is veel vrijheid en ruimte voor creativiteit, wat mooie nieuwbouwwoonwijken oplevert zoals de duurzame zelfbouwwijk Leonidas of prachtige authentieke schoolgebouwen die een nieuw leven krijgen met een woonbestemming.

In Rotterdam zijn er diverse vormen van zelfbouw mogelijk, variërend van nieuwbouw op een vrije kavel tot de verbouwing van een klusgebouw door een collectief van bewoners.

Genoeg mogelijkheden om via zelfbouw te bepalen hoe jij wilt wonen. Ook werkt Rotterdam aan nieuwe woonvormen, zo zijn er ‘Tiny Houses’ en ‘Wonen in Winkels’ aan het aanbod toegevoegd.

Wonen in Winkels
Als onderdeel van Woonlab010 worden creatieve geesten uitgedaagd om invulling te geven aan innovatieve woonvormen zoals leegstaande winkelpanden. De gemeente Rotterdam stimuleert transformatie van die leegstaande winkelpanden naar woningen en geeft hierbij graag het goede voorbeeld door de winkels aan te bieden als kluswoning. Een mooie kans om je eigen huis te bouwen met alle faciliteiten van de stad binnen handbereik.

Naast de grote ontwikkelingen zoals Park 16Hoven en Waterwijk Nesselande zijn er gedurende het jaar ook kleinschalige projecten beschikbaar voor groepen en individuen.

Wil je ook je droomhuis bouwen in Rotterdam, kijk dan voor het complete aanbod en inspiratie op www.pakjeruimte.nl. Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief zodat je meteen op de hoogte bent van nieuwe projecten die van start gaan.

De foto’s zijn voorbeelden van zelfbouwprojecten in Rotterdam.

Gemeente Rotterdam I Wilhelminakade 179, 3072 Rotterdam I T 14 010 I [email protected] / [email protected] I www.rotterdam.nl / www.pakjeruimte.nl / www.rotterdam.nl/woonlab010

Fotografie: Jan de Groen